natuurlijke medicijnen

logoNatuurlijke Medicijnen

    homeopathische geneesmiddelen

receptvrij en natuurlijk  

Pijnklachten behandelen

Pijn is een signaal van je lichaam om aan te geven dat er iets mis is, en is dus van vitaal belang voor het behoud van je gezondheid.

Mensen die dagelijks pijnstillers gebruiken of onder hoge druk moeten presteren lopen een extra groot risico op problemen als gevolg van chronische overbelasting. Voorbeeld: als je regelmatig pijnstillers gebruikt voor hoofdpijn heb je niet in de gaten dat je misschioen dagelijks je knie overbelast.
[Bron: Wikipedia]

Pijn kan incidenteel zijn als gevolg van een infectie of gebeurtenis. Of kan ook chronisch zijn als gevolg van voortdurende pijnprikkels zoals bij artrose.
Chronische pijn kan ook nog voorkomen als de oorzaak van de pijn reeds is verdwenen. De weg die de pijnprikkel landurig nam wordt vaak bij spanning opnieuw geactiveerd.

Natuurlijke pijnbestrijding

Hypnose

Vooral bij chronische pijn zonder direct aanwijsbare oorzaak kan hypnose een methode zijn om zonder medicijngebruik van de pijn af te komen. Hypnose is een krachtig middel voor pijnbestijding. Zelfs operaties kunnen worden uitgevoerd waarbij de patient volledig bij bewustzijn is, maar geen pijn heeft. Raadpleeg hiervoor een hypnose-therapeut.

Acupunctuur

Door het inbrengen van naalden in de huid kan de acupuncturist u verlossen van pijnklachten. Hij gebruikt daarvoor de kennis van de oude chinese geneeskunst. Acupunctuur wordt toegepast door artsen en therapeuten die hiervoor extra zijn opgeleid.

Pijn bestrijding met medicijnen

Bij pijnbestrijding volgt men een stapsgewijze aanpak, gebaseerd op de pijnladder van de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie):

stap 1a: paracetamol;

stap 1b: NSAID;

stap 1c: paracetamol + NSAID;

stap 2: overstappen op of toevoegen van een zwakwerkend opioide;

stap 3: overstappen op of toevoegen van een sterk werkend opioide;

stap 4: parenterale (door inspuiting) toediening van een opioide.

Lichte tot matige pijn

hoofdpijn

De bekendste pijnstillers worden gebruikt bij milde tot matige pijn en koorts. Het toepassingsgebied is zeer ruim: artritis, griep, hoofdpijn, kiespijn, menstruatiepijn, migraine, reumatische klachten, spierpijn en bij zwellingen.

De best bekende pijnstiller uit deze groep is paracetamol en Aspirine (acetylsalicylzuur).

Paracetamol 500 mg tabl. is de goedkoopste, vrij verkrijgbare pijnstiller.
Wanneer de pijn na enige dagen niet verdwijnt is het verstandig een arts te raadplegen.

Eveneens behoren tot deze groep ibuprofen, diclofenac en naproxen (de zgn. NSAID's) worden vooral gebruikt bij reumatische klachten en andere ontstekingsprocessen, maar ook bij de eerder genoemde pijnklachten. Deze zijn in lage dosering vrij verkrijgbaar.

Bij onvoldoende werking kun je ook paracetemol en een NSAID combineren.

Matige tot zware pijn bestrijding

Paracetemol in combinatie met codeine kan sterker werken. Hiervoor heb je wel een recept van je arts nodig. Codeine hoort bij de zogenaamde zwakwerkende Opioiden, morfineachtige stoffen. Paracetemol met Codeine is op recept in verschillende sterktes verkrijgbaar o.a. Co-Codamol. Codeine wordt ook gebruikt ter bestrijding van droge hoest.

Het gebruik van sterker werkende Opioiden behoort volledig tot het terrein van de arts.

Migraine en cluster hoofdpijn

Migraine wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van hoofdpijn, vaak samen met misselijkheid, braken en lichtsensaties (aura). De symptomen van migraine zijn een eenzijdige, pulserende pijn, die verergert door lichamelijke inspanning. Ook is er vaak overgevoeligheid voor licht en geluid. Migraine wordt dikwijls uitgelokt door veranderingen in de hormoonspiegel, vermoeidheid, spanning, verandering van weer en soms drugmisbruik.

Patiƫnten voelen een aanval vaak aankomen. Dit gaat soms gepaard met visuele of andere effecten (aura).

Cluster hoofdpijn heeft ook een neuro vasculaire oorsprong, d.w.z. dat de oorsprong van de klachten zowel in de zenuwen als de vaten gelegen is. Ook bij deze vorm van hoofdpijn is er pijn aan een kant van het hoofd gevolgd door perioden dat er geen klachten zijn.

Er zijn verschillende medicijnen die helpen om de symptomen te verlichten. Paracetamol verlicht de klachten bij een lichte migraine aanval, maar mocht dit niet helpen dan kan de arts zwaardere migraine medicijnen voorschrijven, zoals Sumatriptan® of Imigran®.

Bij regelmatig terugkerende migraineaanvallen kan uw arts medicatie voorschrijven die migraine voorkomen.

Reacties van bezoekers

Afzender: AvdSch. Datum 10-07-2015 10.51

betref: pijnmedicijn
Graag vervanging tramadol of afbouwen medicijn.
Antwoord:
Geachte Heer / Mevrouw, Dank voor uw reactie. Advies over de vervanging of afbouw van uw huidig medicijn ontvangt u van uw huisarts of de arts verbonden met de betreffende apotheek. De webmaster kan helaas geen medische bijstand verlenen.documentZet deze
pagina
bij uw
favorieten!

Reageren ?
 
schrijf uw reactie

Bookmark and Share